חיפוש

עלי גפן של רוחייה

לפני כמה ימים רוחייה, מנחת סדנאות הבישול הפלסטינאי שלנו, התקשרה אלינו וסיפרה לנו בהתרגשות על המשלוח שקיבלה. עלי גפן מחליל (חברון), נבלוס (שכם), עזון (כפר ליד קלקיליה) ורמאללה.

שאלנו אותה למה היא זקוקה לעלי גפן מכל כך הרבה מקומות?

רוחייה הסבירה לנו בסבלנות ואריכות את ההבדל באדמה ובזנים השונים של עלי הגפן, כך למדנו שעלי גפן בהירים מגיעים מחברון ומשכם ועלי גפן שצבעם כהה מגיעים מרמאללה וקלקיליה. גם צורתם שונה, חלקם בצורת לב וחלקם עם "כנפיים" רבות בצורת העלה.

היום רוחייה התקשרה אלינו שוב להדגים לנו את ההבדלים השונים, בזמן ששוחחנו רוחייה הכינה 250 עלי גפן ממולאים!

שאלנו אותה מה תעשה עם כל הכמות הזאת?

רוחייה ענתה כי בזמן שהיא מבשלת היא חושבת למי תעניק את האוכל שלה ולכן תמיד מכינה כמויות גדולות.


מתכון ל5 סועדים


מצרכים:

1/4 קילו עלי גפן

1 כוס אורז בסמטי עגול

1.5 כוסות בורגול

20 גרם שמיר קצוץ

20 גרם כוסברה קצוצה

20 גרם פטרוזיליה קצוצה

1 בצל לבן קצוץ

1 בצל סגול פרוס לפרוסות

1 פרח שום קצוץ

3 עגבניות קלופות וקצוצות

1 עגבנייה פרוסה לפרוסות

2 לימונים סחוטים

1 פלפל ירוק חריף (אופציונלי)

לתיבול- 1 כפית מכל תבלין: מלח, כמון, קינמון, בהרט, פלפל שחור, פפריקה אדומה, אגוז מוסקט,

כוסברה טחונה, קארי צהוב.

שמן זית

שמן ניטרלי (קנולה/תירס/חמניות)

אופן ההכנה:

עלי הגפן-

  1. קוטמים את הגבעולים

  2. שוטפים את עלי הגפן במים קרים

  3. מניחים את העלים אחד על השני לפי הגודל (מהעלה הגדול ביותר ועד הקטן ביותר)

  4. תופסים את כל העלים בעזרת מקל שיפוד ומניחים בסיר או קערה בינוניים

  5. ממלאים מים עד שמכסים את עלי הגפן מוסיפים שתי כפיות חומץ וקורט מלח

  6. לאחר כרבע שעה של השרייה שוטפים שוב את עלי הגפן במים קרים

  7. בזמן ההשריה מכינים את תערובת המילוי (ראו הוראות הכנה בהמשך)

  8. לאחר רבע שעה של השרייה, מרתיחים מים בסיר בינוני עם כפית שמן לטיגון

  9. מוסיפים את העלים ומבשלים כ- 5 דקות

  10. שוטפים את העלים שוב במים קרים

  11. מוציאים את עלי הגפן מהסיר ומניחים על משטח עבודה שנוקה מראש

  12. שולפים את השיפוד מהעלים ופורסים את כל העלים על משטח העבודה

  13. ממלאים את עלי הגפן (ראו בהמשך: מילוי ובישול עלי הגפן)



תערובת המילוי-

  1. שוטפים היטב במים קרים את האורז ואת הבורגול

  2. מקלפים וקוצצים את העגבניות

  3. קוצצים שמיר, פטרוזיליה וכוסברה

  4. קוצצים בצל לבן ואת שיני השום

  5. בקערה גדולה מערבבים את כל התערובת

  6. מתבלים בכפית אחת מכל תבלין: מלח, כמון, קינמון, בהרט, פלפל שחור, פפריקה אדומה, אגוז מוסקט, כוסברה טחונה, קארי צהוב.

  7. מוסיפים לתערובת 1 כף שמן זית ו-2 כפות שמן רגיל (קנולה/תירס/חמניות)*

מילוי ובישול עלי הגפן-

  1. שמים כפית תערובת בקצה התחתון של העלה

  2. מקפלים מלמטה למעלה ומכסים את התערובת

  3. מגלגלים פעמיים למעלה ואז מקפלים את שני הקצוות מימין ומשמאל וממשיכים לגלגל למעלה עד הידוק מלא

  4. לאחר שכל העלים ממולאים פורסים לפרוסות בצל סגול ועגבנייה